Onze geschiedenis

Hoe is de manege ontstaan.
Onze naam is wellicht nog wel het meest bijzonder en zorgt vaak voor hilarische spellingsfouten, maar is heel simpel te verklaren.
Hij is opgebouwd uit de voorste letters van de drie dochters van Gerard en Ritty: Sarana, Tamara en Natasja.

In 1984 hebben Gerard en Ritty deze locatie kunnen kopen. Een woonhuis met daarop enkele varkensschuren. Omdat zowel Gerard als Ritty allebei al besmet waren met het paarden virus en Gerard een eigen paard had genaamd Ludmilla, zijn er toen al 2 paarden stallen gebouwd in de eerste schuur (de huidige ponyschuur). Daarnaast was er een eigenwijze vervelende shetlander waar de dochters Natasja, Tamara en Sarana op mochten zitten terwijl Gerard en Ritty er mee rondwandelden.

Van links naar rechts: Tamara op Prins, Natasja op Buddy, Sarana op Gompy omstreeks 1991

Een rijbaan hadden we toen nog niet, maar na wat zeuren kreeg Ritty Gerard zover dat er toch een stuk weiland mocht worden omgebouwd tot rijbaan. Een berg zand werd gestort en met de hand en een kruiwagen is dat verdeeld tot het een rijbaan genoemd kon worden. Deze rijbaan lag tegen de hooischuur aan.

Het bedrijf is ontstaan als hobby met 1 pony (Cindy), waarmee Ritty lessen gaf aan buurkinderen.
Omdat Cindy toch wel veel moest lopen kwamen er steeds nieuwe paarden en pony’s bij om dit te kunnen opvangen. Er zijn ontzettend veel verschillende paarden en pony’s op de manege geweest.
Sommige mochten tientallen jaren blijven totdat ze van ouderdom overleden, anderen gingen soms dezelfde dag de deur al weer uit!

In 1988 is de manege officieel van start gegaan als bedrijf.
Eerst zijn er vele jaren lessen gedraaid in die eerste oude rijbaan.
Maar na een aantal jaar voldeed deze toch echt niet meer en is er een nieuwe rijbaan aangelegd verder naar achteren op het terrein. Alle schuren zijn langzaam maar zeker omgebouwd tot paarden stallen en in 1996 hebben we de binnen rijbaan gebouwd.
Want vanaf toen konden we super luxe binnen rijden. Al heeft het ook nadelen, want daar waar vroeger de lessen niet altijd door konden gaan vanwege slecht weer of een bevroren bodem, is er tegenwoordig alleen nog uitval door extreme hitte.

In 2002 hebben wij ons aangesloten bij de FNRS, zij bieden fijne ondersteuning voor ons al manege en we kunnen daardoor deelnemen aan leuke competities zoals de Carrousel en en de FNRS Zitcompetitie. Maar ook het FNRS diploma rijden tijdens de FNRS dressuur wedstrijden.

In 2005 zijn de huidige buitenrijbaan aangelegd en zijn er 20 boxen bijgebouwd.
Deze liggen vast aan de binnenrijbaan en kunnen machinaal gemest worden. Dat is vooral heel fijn voor ons team van personeelsleden en vrijwilligers.

De paarden en pony’s die Ritty het meest zijn bijgebleven zijn:
“Mijn eigen paard Casper waar ik graag mee sprong, Eigen fokproducten uit onze oude Cindy, zoals Nathalie, Escape en Sunny.
Lucky de zoon van oude brave Gypsy die werd een kasteel van 1 meter 80 en veel groter dan de bedoeling was. Prins, Osmea, Buddy en Sneeuwwitje: de oude pony’s van de meiden waarmee ze kennismaakten met alle rare fratsen en ook een start maakten in de wedstrijd sport. De brave manege paarden als Flossy, Furby, Peach en The Saint. Het is moeilijk kiezen, want ik heb zoveel mooie en moeilijke momenten met paarden meegemaakt dat ik daar bijna een boek vol over kan praten.”

Scroll naar boven