Home page

Nieuws brief

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Mail dan "info aan" naar lessen@satana.nl


Lees meer over FNRS wedstrijden


Lees meer over KNHS wedstrijden

Springen Info


Wedstrijdtenue is niet verplicht, maar wel toegestaan.
Deze wedstrijden zijn ook opengesteld voor ruiters van buitenaf.
Deelname zonder FNRS paspoort is geen probleem.

Hoogtes:
(vanaf 30 cm gaan we losrijden, 10cm rijdt niet los).

10cm =  (balkjes op de grond) (ook toegankelijk voor Junior Traject ruiters)
30cm
40cm
50cm
60cm
70cm
80cm
90cm

FNRS Paspoort: om mee te doen aan de FNRS spring wedstrijden heb je, net zoals bij de dressuurwedstrijden een FNRS ruiterpaspoort nodig. Deze moet je op de wedstrijddag zelf altijd inleveren achter de bar, zodat de jury jouw gereden punten en misschien zelfs promotiepunten erin kan zetten!

 

Tenue: Iedereen die meedoet aan een wedstrijd moet er natuurlijk ook netjes uitzien! Het liefst zien we iedereen rijden in:

Witte paardrijbroek  / Witte handschoenen / Wedstrijdjasje 
Paardrijlaarzen of chaps (zonder franje) met jophurs

 

 

 

  • Bodyprotector = geadviseerd

 

In tegenstelling tot bij de dressuurwedstrijden is het haarnetje en plastron bij de springwedstrijden niet verplicht. (Haren dienen wel in een staart of vlecht vast te zitten.)

Doe je voor de eerste keer mee en wil je niet gelijk alle spullen kopen, dan mag je net zoals bij de dressuurwedstrijden ook meedoen met een effen rijbroek en een effen shirt. Draag je handschoenen dan dienen het witte te zijn.

 Rubrieken en promotiepunten:  Iedereen die begint met het rijden van springwedstrijden begint in de hoogte van 30cm. (In overleg met de instructie mag je eventueel hoger instromen.) Als je in deze klasse 10 promotiepunten hebt behaald mag je een klasse hoger gaan starten. Als je in je parcours 42-48 punten haalt, heb je 1 promotiepunt behaald. Haal je 49 punten of meer dan krijg je 2 promotiepunten. Je rijd op een wedstrijddag 2 parcoursen. Als je bijvoorbeeld 2 keer 50 punten rijdt heb je in 1 wedstrijd 4 promotiepunten verdient!

Hoeveel punten je krijgt bepaald de jury. De jury beoordeeld op verschillende onderdelen waaronder je houding en je zit, de wijze van rijden en het halthouden en groeten. Als je er in je parcours een balk af gooit betekent dit per balk -2 op je puntentotaal. Bij een weigering krijg je zelfs -4. Het is dus erg belangrijk om een foutloos parcours te rijden als je een promotiepunt wilt verdienen! 

Ongeveer 1 week  voor de wedstrijd staat de startlijst op www.satana.nl 
Op de startlijst kun je zien op welke pony je mag en hoe laat je verwacht wordt. Het is belangrijk dat je goed op tijd bent op parcours te kunnen lopen, hoe laat dat is staat op de startlijst. Iedere wedstrijd wordt er een ander parcours gereden. Dit parcours wordt pas bekend op de dag zelf en wordt aangegeven met cijfers. Het is de bedoeling dat je de nummers in oplopende volgorde springt, dus eerst 1 dan 2 dan 3 enz. om goed te weten welke kant je na elke hindernis op moet, is het belangrijk dat je goed parcours loopt. Rij je in het 30cm dan wordt het parcourslopen altijd gezamenlijk gedaan. Er loopt dan iemand mee die alles even goed uitlegt en daarbij verteld waar je precies op moet letten, en hoe je het beste kunt rijden. Het losrijden wordt in groepjes in het parcours gedaan.
Bij het losrijden zijn er 1 of 2 sprongetjes waarop je alvast een beetje kunt oefenen. Bij het losrijden staat ook een instructrice te helpen zodat je een beetje weet wat je moet doen.

 

Als je bijna aan de beurt bent wordt je alvast geroepen. Je mag dan alvast voor de ring klaar gaan staan. Als je voorganger klaar is mag je naar binnen. Je rijdt eerst een rondje door de baan heen en dan naar de jury toe. Als je recht voor de jury staat kun je halthouden en groeten. De jury luidt dan de bel en je mag gaan beginnen. Als je al je hindernissen hebt gesprongen rij je weer naar de jury toe om te groeten. Als je alle hindernissen zonder fouten hebt gesprongen mag je ook nog barrage rijden. De barrage is een soort extra beslissende ronde voor de prijsuitreiking. De barrage bestaat altijd maar uit een paar hindernissen. Welke hindernissen dit zijn wordt ook weer uitgelegd bij het parcours lopen. Als je het basisparcours niet foutloos hebt gereden mag je ook geen barrage rijden.

Als je in je parcours 3 weigeringen of meer hebt ben je officieel uitgesloten. Je hoeft bij ons dan alleen niet je parcours te verlaten, wij komen je helpen en zorgen dat we samen het parcours uit rijden! Door dit samen te oefenen lukt het de volgende keer misschien wel!

Als alle deelnemers zijn geweest en de prijsuitreiking gaat bijna beginnen gaan we met zijn allen nog even zorgen dat het hele parcours weer uit de rijbaan wordt opgeruimd. We zijn met een heleboel deelnemers, dus als iedereen helpt is het zo gebeurd! Bij de prijsuitreiking krijgt iedereen zijn protocol en paspoort mee. Op je protocol heeft de jury je beoordeling op geschreven en misschien ook nog wel wat goede tips voor de volgende keer! In je paspoort staan gelijk je promotiepunten geschreven, als je 10 promotiepunten hebt mag je door naar een klasse hoger!