FNRS dressuur

Mocht je na het lezen van deze pagina nog vragen hebben vraag dan gerust aan je instructrice of zij jou meer uitleg wil geven.

Overzicht:
    Add a header to begin generating the table of contents
    Scroll to Top
    Wanneer kan ik meedoen met FNRS dressuur wedstrijden?

    Als je het Junior Traject hebt afgerond kun je meedoen aan de FNRS dressuur wedstrijden.
    Manege Satana organiseert 1x per maand FNRS dressuur wedstrijden waar je aan mee kunt doen en waarbij je diploma’s kunt behalen. Op de agenda kun je zien wanneer er FNRS-wedstrijden zijn. Overleg met je instructie op welk niveau je kan instromen, als je nog niet eerder hebt meegedaan aan FNRS dressuur wedstrijden.

    De inschrijflijst hangt ongeveer 1 maand voor de betreffende wedstrijd op het informatiebord in de hal. De voorlopige startlijst wordt maandag voor de wedstrijd op de website geplaatst. De definitieve lijst verschijnt op vrijdag online.

    Wat zijn F-proeven?

    F-proeven zijn speciaal door de FNRS ontwikkeld als opleiding naar de landelijke KNHS dressuur wedstrijden. Er zijn totaal 20 F-proeven ,met een A en een B versie, en bij de even proeven kan een diploma behaald worden (F2, F4, F6, F8, F10 en F12 etc.). Om naar de volgende klasse te komen moet de ruiter voldoende (2 per klasse) promotiepunten sparen. Elke promotiepunt wordt door de jury in het ruiterpaspoort gestempeld. Een promotiepunt kan verdiend worden wanneer het totaal aantal punten van de proef 210 of hoger is.

     

    Theorie Examen

    Bij de F2 / F4 / F6 / F8 / F10 / F12 proeven moet een theorie-examen afgelegd worden.  
    Een  examen bestaat uit 10 vragen waarbij je meestal kan kiezen uit 3 antwoorden (meerkeuze vragen). Vaak zullen het vragen zijn waar je als ruiter toch al mee te maken hebt gehad en zou het dus geen probleem moeten zijn.  Maar wil je echt goed voorbereid zijn, lees dan goed het Handboek Leer Paardrijden met Plezier. 
    Dit boek is te koop in de kantine.

    Na het rijden van je proef, mag je jezelf aanmelden bij de bar dat je graag je theorie examen wil maken.
    Als er niemand bezig is kun je direct beginnen, anders moet je eventjes wachten tot de ruiter voor jou klaar is.
    In de keuken maak je het theorie examen zodat je niet afgeleid wordt door de andere mensen in de kantine.
     Als je genoeg vragen goed hebt beantwoord (minimaal 7 goed) slaag je voor je theorie-examen en mag je verder naar de volgende klasse.  Heb je meer dan 4 of meer vragen fout, dan mag je de volgende wedstrijd opnieuw je examen maken.

    Je maakt een theorie examen wanneer je de klasse voor de 2e keer rijdt.
    Dat ziet er dus als volgt uit:
    1e x F2A = geen theorie
    2e x F2A = F2A theorie examen
    1e x F2B = geen theorie
    2e x F2B = F2B theorie examen

    De uitslag van je theorie examen wordt in je paspoort genoteerd.

    Hoe bereid ik me voor op mijn (eerste) wedstrijd?

    Je begint met wedstrijd rijden. Wat wordt er nu eigenlijk van je verwacht?
    Wanneer je voor het eerst mee wilt doen aan een wedstrijd dan weet je waarschijnlijk nog niet hoe alles werkt. Wij adviseren om een of meerdere keren te komen kijken,  voordat je daadwerkelijk mee gaat doen. Op die manier kun je vast een beetje wennen en rondkijken hoe het er op een wedstrijd aan toe gaat.

     Ten eerste is het van belang dat wanneer je mee wilt doen aan wedstrijden, je een lesovereenkomst moet hebben ondertekend en dus een FNRS-paspoort hebt. Dit paspoort is eigenlijk een soort startbewijs, waarop je promotiepunten worden bijgehouden. Zonder paspoort kun je niet starten. (Een uitzondering hierop is het moment dat je alvast een wedstrijd wilt rijden, je paspoort al is aangevraagd, maar je het nog niet binnen hebt. In zo’n geval laat je jouw lesovereenkomst zien bij het secretariaat en kun je alsnog starten.)

    1 maand voor de wedstrijd hangt er een inschrijflijst op het informatiebord van de manege.

    Als je mee wil doen aan een wedstrijd vul je hierop je naam in en twee namen van pony’s/paarden op wie je graag rijdt (let op een paard/pony mag max. 3 proefjes lopen, wordt jouw lieveling meer dan 3x gekozen wordt er geloot wie er op mag rijden). Een week voor de wedstrijd hangt de startlijst er, waarop staat hoe laat je moet rijden en op wie.

    Het is de bedoeling dat je pony er netjes uitziet tijdens de wedstrijd, dat wil zeggen dat je pony heel goed gepoetst moet zijn, dat zijn hoeven zijn uitkrabt, dat zijn manen zijn ingevlochten en dat zijn staart goed uitgeborsteld is. Het bovenste gedeelte van de staart mag ingevlochten worden, maar dit hoeft niet. Als het warm weer is mag je ook de staart en benen wassen. Je moet dan 50 eurocent muntje meenemen voor de wasstal en zelf voor shampoo zorgen.
    Wij geven d.m.v. de gekleurde kaarten op de deur van de binnen rijbaan aan, wat er die dag mogelijk is qua wassen, dit hangt af van het weer.

    De ochtend of middag voor de wedstrijd kun je het meeste werk al doen op de manege. Heb je geen idee hoe dit allemaal moet? Vraag dan of iemand je wil helpen, maar vraag dit niet pas op ’t laatste moment!! Dan heeft iedereen het druk met zijn eigen pony of moet misschien zelf al snel rijden. Regel dus op tijd iemand die de tijd heeft om jou te helpen.

    Overleg zoveel mogelijk met de anderen die op dezelfde pony rijden over wie wat gaat doen. Ga er in ieder geval niet van uit dat ‘die anderen’ het wel zullen doen!

    Zelf zie je er natuurlijk ook netjes uit in je wedstrijd tenue. Er zijn meerdere tenues die je aan mag tijdens een wedstrijd maar met de onderstaande heb je gegarandeerd succes:

    Wat trek ik aan tijdens de wedstrijd?

    Manege Tenue

    Met dit tenue mag je kiezen of je met het manege dekje of een eigen wit dekje rijdt.

    Basis kleding:

    • Paardrijdlaarzen (of jophurs met chaps)
    • Rijbroek wit / zwart of donkerblauw
    • Veiligheidscap
    • Haren netjes in een vlecht of knot

    Bovenkleding er zijn meerdere opties:

    • Manege sweater met manege polo
    • Manege polo met wit T-shirt  met  lange mouwen eronder (of blouse)
    • Manege polo (als het lekker warm is)
    • Blouse met lange mouwen wit/zwart of donkerblauw

    Indien nodig:

    • Zweepje
    • Witte handschoenen 
    Wedstrijd Tenue

    Met dit tenue moet je met eigen wit dekje rijden.

     

    Basis kleding:

    • Paardrijdlaarzen (of jophurs met chaps)
    • Witte Rijbroek 
    • Veiligheidscap
    • Haren netjes in een vlecht of knot

    Bovenkleding er zijn meerdere opties:

    • Wedstrijd jasje met plastron
    • Wedstrijd shirtje voor onder je jasje
    • Witte handschoenen

       

    Indien nodig:

    • Zweepje

    Indien een pony vaak gekozen wordt legt de manege een wit wedstrijd dekje klaar. Dit omdat het voor de paarden niet fijn is wanneer zij constant omgezadeld moeten worden. 
    Loopt jouw pony niet zo vaak, maar wel vlak na elkaar een proefje? Probeer dan je spullen met elkaar te delen, in het kader van dierenwelzijn. 

    Op de dag van de wedstrijd:

     De dag zelf ben je minimaal een uur voordat je moet rijden op de manege. Als je aankomt, meld je jezelf bij het secretariaat, betaal je het startgeld en lever je het ruiterpaspoort in. Zo ben je in ieder geval op tijd, want misschien is alles iets ingelopen, heeft je pony nog even een borstel over zijn witte benen nodig of is er een elastiekje losgegaan.

    Zorg dat je op tijd bent met opzadelen, maar niet zó vroeg dat je een half uur van te voren al in de gang staat te wachten. Je proefje hoef je gelukkig niet uit je hoofd te rijden, die mag voorgelezen worden. Je kunt daarbij kiezen voor een eigen lezer of een manege voorlezer inhuren.

    De prijsuitreiking is altijd in tenue en ca 30 minuten nadat de laatste ruiter uit jouw groepje heeft gestart. Dit wil zeggen dat je netjes in je wedstrijdkleding in de kantine je protocol  ophaalt en misschien wel een beker of een rozetje!

    Ben je de laatste ruiter die op een paard of pony rijdt? Dan heb je nog een belangrijke taak. Die wordt heel vaak vergeten!! Beloon je pony voor zijn harde werken en zorg dat hij goed verzorgd op stal achterblijft !

    –   Zorg dat de vlechten uit de manen en eventueel de staart worden gehaald
         (elastiekjes niet in de stal laten slingeren)
    –   Haal nog even flink een borstel over de rug zodat de pony geen jeukende plekken krijgt 
        door opgedroogd zweet.
    –   ’s Zomers kun je de pony afsponzen met water als hij nog nat is.
    –   ’s Winters zorg je natuurlijk dat hij zijn deken weer op krijgt.
    –   Krab de hoeven uit
    –   Ruim het zadel en hoofdstel ( met schoongespoeld bit) netjes op.

    Wat is een protocol?

    Een protocol is het formulier waarop de onderdelen van je proef staan.

    Elk protocol bestaat uit een aantal rij opdrachten waarvoor de jury punten geeft en daarna wordt de ruiter zelf nog op 10 onderdelen beoordeeld. De ruiter wordt beoordeeld op: houding, zit, beenligging en handhouding, de juistheid van de been- en teugelhulpen, regelmaat van het tempo, verzorging van ruiter en paard/pony en de algemene indruk.

    De puntentelling is eigenlijk vrij simpel: Scoor je overal een 6, dan heb je precies genoeg voor een promotiepunt. Haal je een 5 op een onderdeel, dan heb je ergens anders een 7 nodig om het verschil goed te maken. Het gemiddelde moet dus een 6 zijn.

    In iedere klasse dien je minstens 2 promotiepunten te behalen voor je door mag naar de volgende klasse.
    Dus je rijdt 2x de F1A en dan kun je doorstromen naar de F1B.

    Wat voor prijzen kun je winnen?

    In de F1 krijgen alle deelnemers een rozetje. De kleuren van de rozetten geven de plaatsing aan.
    1e prijs = oranje, 2e prijs = rood, 3e = wit, 4e = blauw, 5e = groen en alles daaronder paars.
    Vanaf de F2 worden er bekers uitgereikt
    1 tot 4 deelnemers = 1 beker
    5 tot 8 deelnemers = 2 bekers
    9 tot 12 deelnemers = 3 bekers

    Veel succes maar vooral: veel plezier met wedstrijd rijden!

    Want vergeet niet: Iedereen kan plezier hebben, ook al kan er maar 1 winnen.

    Scroll naar boven