Bijzonderheden lessen

Eventuele bijzonderheden worden voor 13:00 op onze website vermeld.

Nieuws brief

Wij communiceren steeds meer via email naar onze leden.
Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Mail dan "info aan" naar lessen@satana.nl

KNHS-dressuur wedstrijd

Inschrijven voor het indoor seizoen 2017/2018 kan via: MijnKNHS!
De datums zijn te vinden in onze KNHS Agenda.

Dagbesteding

Op onze manege is plaats voor dagbesteding voor jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking of lichamelijke beperking. De dagbesteding bestaat voornamelijk uit paarden verzorgen en terreinonderhoud.
Gelieve contact op te nemen met Ritty van der Velden: info@satana.nl / 06-53481010

Bang voor paarden?

Bang voor paarden of paardrijden? Maar wilt u toch graag met paarden bezig zijn? Wij hebben hele brave paarden en pony’s en hele kundige instructrices in huis die u of uw kind helpen over de angst heen te komen. We beginnen altijd met de kennismaking met het paard op stal en uw mag zelf uw grenzen aangeven. Daarna gaan we of met het paard aan de hand werken of als u dat aandurft een stukje rijden.
Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Afbeeldingsresultaat voor mail

FNRS Info

-          Wanneer kan ik meedoen met diploma rijden en wedstrijden?
-          Wat zijn F proeven?
-          Wat is diploma rijden?
-          Hoe bereid ik me voor op mijn (eerste) wedstrijd?
-          Wat is een protocol? 
-          Wat voor prijzen kun je winnen?

 

 


 

Wanneer kan ik meedoen met diploma rijden en wedstrijden?
Als je een klein beetje ervaring hebt, en zo ongeveer een jaartje op paardrijden zit kun je waarschijnlijk al meedoen aan de FNRS wedstrijden.
De eerste proeven zijn namelijk nog niet zo moeilijk; er komt nog geen galop in voor en de figuren ken je al uit de les: grote volte, gebroken lijn, enz. 

Manege Satana  organiseert 1x per maand FNRS-wedstrijden waar je aan mee kunt doen en waarbij je diploma kunt rijden. Op de agenda kun je zien wanneer er FNRS-wedstrijden zijn . Overleg met je instructeur op welk niveau je kan instromen, als je nog niet eerder hebt meegedaan aan FNRS-wedstrijden.

De inschrijflijst hangt ongeveer 1 maand voor de betreffende wedstrijd op het informatiebord in de hal.
De startlijst wordt de zondag voorafgaande aan de wedstrijddag op het informatiebord van de manege opgehangen. Ook kun je de startlijst vinden op onze site. 

 


 

Wat zijn F-proeven?
F-proeven zijn speciaal door de FNRS ontwikkeld om ook ruiters zonder eigen paard/pony of ruiters die nog niet toe zijn aan de KNHS wedstrijden op een leuke manier proeven te laten rijden. Er zijn al proeven ontwikkeld die landelijk gebruikt worden tijdens wedstrijden met voornamelijk eigen paarden en pony’s (B, L, M, Z, etc.), maar deze proeven sluiten niet goed aan bij het rijden van de beginnende ruiter / of gevorderde manegeruiter. 
Bij het FNRS diploma rijden wordt niet zozeer gekeken naar de combinatie van ruiter en paard, maar veel meer naar hoe de ruiter het doet, omdat deze ruiters vaak maar één of twee keer per week rijden, en dan niet eens altijd op dezelfde pony/paard. Ruiter en paard zijn daardoor vaak minder op elkaar ‘ingespeeld’. Dat betekent natuurlijk niet dat een manegeruiter niet goed kan rijden of de hulpen niet goed geeft. Ook een ruiter die op een manegepaard of -pony rijdt moet in staat zijn om het dier duidelijk te maken wat er van hem verlangd wordt. 

 


 

Wat is diploma rijden?

Er zijn totaal 20 F-proeven ,met een A en een B versie, en bij 6 daarvan kan een diploma behaald worden (F2, F4, F6, F8, F10 en F12). Om naar de volgende klasse te komen moet de ruiter voldoende (2 per klasse) promotiepunten sparen. Elke promotiepunt wordt door de jury in het ruiterpaspoort gestempeld. Een promotiepunt kan verdiend worden wanneer het totaal aantal punten van van de proef 210 of hoger is.

Bij de F2 / F4 / F6 en de F10 proeven moet een theorie-examen afgelegd worden. Een dergelijk examen bestaat uit 10 vragen waarbij je meestal kan kiezen uit 3 antwoorden. Vaak zullen het vragen zijn waar je als ruiter toch al mee te maken hebt gehad en zou het dus geen probleem moeten zijn. 

Na het rijden van je proef maak je het theorie examen. Als je genoeg vragen goed hebt beantwoord (max. 3 fout) slaag je voor je theorie-examen en mag je verder naar de volgende klasse. 

Zo zie je maar dat je theorie best een belangrijk onderdeel is van je diploma. Bereid je dus altijd goed voor met je theorieboek!  Dit boek is voor € 15,- te koop in de kantine. 

 


 

Hoe bereid ik me voor op mijn (eerste) wedstrijd?

Spannend!
Je begint met wedstrijd rijden. Wat wordt er nu eigenlijk van je verwacht? Wanneer je voor het eerst mee wilt doen aan een wedstrijd dan weet je waarschijnlijk nog niet hoe alles werkt. Daarom hebben we het één en ander voor je op papier gezet. Ten eerste is het van belang dat je weet dat wanneer je mee wilt doen aan wedstrijden, je een lesovereenkomst moet hebben ondertekend en dus een FNRS-paspoort hebt.

Dit paspoort is eigenlijk een soort startbewijs, waarop je promotiepunten worden bijgehouden. Zonder paspoort kun je niet starten. (Een uitzondering hierop is het moment dat je alvast een wedstrijd wilt rijden, je paspoort al is aangevraagd, maar je het nog niet binnen hebt. In zo’n geval laat je jouw lesovereenkomst zien bij het secretariaat en kun je alsnog starten.)

1 maand voor de wedstrijd hangt er een inschrijflijst op het informatiebord van de manege.

Als je mee wil doen aan een wedstrijd vul je hierop je naam in en twee namen van pony’s/paarden op wie je graag rijdt (let op een paard/pony mag max. 3 proefjes lopen, wordt jouw lieveling meer dan 3x gekozen wordt er geloot wie er op mag rijden). De eerste keer dat je meedoet overleg je met je instructeur/instructrice in welke klasse je gaat starten. Een week voor de wedstrijd hangt de startlijst er, waarop staat hoe laat je moet rijden en op wie.

Het is de bedoeling dat je pony er netjes uitziet tijdens de wedstrijd, dat wil zeggen dat je pony heel goed gepoetst moet zijn, de witte beentjes gewassen zijn, dat zijn hoeven zijn uitgekrabt, dat zijn manen zijn ingevlochten en dat zijn staart goed uitgeborsteld is. Het bovenste gedeelte van de staart mag ingevlochten worden, maar dit hoeft niet.

De ochtend of middag voor de wedstrijd kun je het meeste werk al doen op de manege. Heb je geen idee hoe dit allemaal moet? Vraag dan of iemand je wil helpen, maar vraag dit niet pas op 't laatste moment!! Dan heeft iedereen het druk met zijn eigen pony of moet misschien zelf al snel rijden. Regel dus op tijd iemand die de tijd heeft om jou te helpen.

We hebben 1x per maand invlechtlessen waar je kunt oefenen en alles kunt vragen wat je moet weten over het klaarmaken van je pony voor de wedstrijd.

Overleg zoveel mogelijk met de anderen die op dezelfde pony rijden over wie wat gaat doen. Ga er in ieder geval niet van uit dat ‘die anderen’ het wel zullen doen!

Zelf zie je er natuurlijk ook netjes uit in je wedstrijd tenue:

Er zijn meerdere tenues die je aan mag tijdens een wedstrijd maar met de onderstaande heb je gegarandeerd succes:

 

Optie 1
Optie 2

- Witte/ beige/ zwarte of donkerblauwe rijbroek
- Manege sweater met manege polo
- Manege polo met wit T-shirt (of blouse) met lange mouwen eronder.
- Manege polo (alleen als het erg warm is)
  - Eventueel handschoentjes (moeten wel wit zijn)
- Paardrijdlaarzen (of donkere jophurs met zelfde kleur chaps)
- Veiligheidscap
- Haarnetje
- Indien nodig een zweepje (donker of wit van kleur)

Met dit tenue mag je kiezen of je met het manege dekje of een eigen wit dekje rijdt.

- Witte (of beige) rijbroek
- Zwart (of blauw of bruin) rij jasje
- Witte (of beige) blouse
- Witte (of beige) plastron
- Witte (of beige) handschoentjes
- Paardrijdlaarzen (of donkere jophurs met zelfde kleur chaps zonder franje)
- Veiligheidscap
- Haarnetje
- Indien nodig een zweepje (donker of wit van kleur)
Indien je voor dit tenue gaat, wil de jury ook graag een (eigen) wit dekje onder het zadel zien.

 


 Op de dag van de wedstrijd?
 De dag zelf ben je minimaal een uur voordat je moet rijden op de manege. Als je aankomt, meld je jezelf bij het secretariaat, betaal je het startgeld en lever je het ruiterpaspoort in.

Zo ben je in ieder geval op tijd, want misschien is alles iets ingelopen, heeft je pony nog even een borstel over zijn witte benen nodig of is er een elastiekje losgegaan.

Zorg dat je op tijd bent met opzadelen, maar niet zó vroeg dat je een half uur van te voren al in de gang staat te wachten. Je proefje hoef je gelukkig niet uit je hoofd te rijden, die mag voorgelezen worden. Je moet alleen zelf een voorlezer regelen!

De prijsuitreiking is altijd in tenue. Dit wil zeggen dat je netjes in je wedstrijdkleding in de kantine je puntenlijst (en eventueel je diploma) ophaalt, en misschien wel een beker of een rozetje! Ben je de laatste ruiter die op een paard of pony rijdt? Dan heb je nog een belangrijke taak. Die wordt heel vaak vergeten!! Beloon je pony voor zijn harde werken en zorg dat hij goed verzorgd op stal achterblijft !

Dus:

-   Zorg dat de vlechten uit de manen en eventueel de staart worden gehaald 
     (elastiekjes niet in de stal laten slingeren)
-   Wrijf de pony droog met wat schoon stro.
-   Haal nog even flink een borstel over de rug zodat de pony geen jeukende plekken krijgt door opgedroogd zweet.
-   ’s Zomers kun je de pony afsponzen met schoon water als hij nog nat is.
-   ’s Winters zorg je natuurlijk dat hij zijn deken weer op krijgt
-   Krab de hoeven uit
-   Zorg dat het zadel en hoofdstel ( met schoongespoeld bit) netjes op hun plekje terug hangen.

 


 

Wat is een protocol?

Een protocol is het formulier waarop de onderdelen van je proef staan.
Elk protocol bestaat uit een aantal rij-opdrachten waarvoor de jury punten geeft en daarna wordt de ruiter zelf nog op 10 onderdelen beoordeeld. De ruiter wordt beoordeeld op: houding, zit, beenligging en handhouding, de juistheid van de been- en teugelhulpen, regelmaat van het tempo, verzorging van ruiter en paard/pony en de algemene indruk.

De puntentelling is eigenlijk vrij simpel: Scoor je overal een 6, dan heb je precies genoeg voor een promotiepunt. Haal je een 5 op een onderdeel, dan heb je ergens anders een 7 nodig om het verschil goed te maken. Het gemiddelde moet dus een 6 zijn.

 


 

Wat voor prijzen kun je winnen?

In de F1 krijgen alle deelnemers een rozetje. De kleuren van de rozetten geven de plaatsing aan.
1e prijs = oranje, 2e prijs = rood, 3e = wit, 4e = blauw, 5e = groen en alles daaronder paars.
Vanaf de F2 worden er bekers uitgereikt, 1 op de 4 deelnemers krijgt een beker. 
Maar bedenk goed: Een goed gevoel is beter dan een gewonnen prijs!

Veel succes, maar vooral: veel plezier met wedstrijd rijden!!!