Home page

Les uitval i.v.m. Hitte?

Bij extreme hitte kan het zijn dat we lessen verzetten of een alternatief programma aanbieden.
Mocht het echt te warm worden voor de paarden, dan annuleren we de les.

 

Bijzonderheden lessen:

Eventuele bijzonderheden worden voor 13:00 op onze website vermeld.

Nieuws brief

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Mail dan "info aan" naar lessen@satana.nl

Stage lopen bij Manege Satana?


Lees meer over FNRS wedstrijden


Lees meer over KNHS wedstrijden

Welkom bij Manege Satana

Wilt u altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Like dan onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/Manege.Satana/

Bezoekers Protocol i.v.m. Corona *klik hier* 

 

Manege Satana: 

Een florerend familiebedrijf waar gezelligheid en plezier met paarden voorop staat!

 
Foto: Halloween wedstrijd 2017

 


 

Wat maakt paardrijden en de omgang met paarden toch zo bijzonder? Als je eenmaal besmet bent met het ‘paardenvirus’ raak je het nooit meer kwijt. Hoe kan dat toch?

 

-Paardrijden geeft je een gevoel van vrijheid die je niet snel ergens anders ervaart. Heb je fysieke, mentale, emotionele of sociale beperkingen? Op de rug van een paard voel jij je vrij!

Manege Satana een **** FNRS manege en KNHS lid Tevens zijn wij goedgekeurd voor ons veiligheidscertificaat en zijn wij een SBB erkend leerbedrijf

Ons bedrijf is ontstaan als hobby met 1 pony (Cindy),  waarmee lesjes aan dochters en buurkinderen werden gegeven. Omdat Cindy toch wel veel moest lopen kwamen er steeds nieuwe paarden en pony's bij om dit te kunnen opvangen. In 1988 is het bedrijf officieel van start gegaan en sindsdien is het gegroeid tot een gezellig familiebedrijf met de ambitie om iedereen te leren paardrijden met plezier. 


Foto: Cindy, de allereerste manege pony


Dierenwelzijn
staat bij ons hoog in het vaandel. Je kunt hierbij denken aan voldoende en goede kwaliteit voer. Ruime stallen met voldoende schoon stro, regelmatig naar de hoefsmid en het opstijgen met opstapjes voor het behoud van de rug van het paard. Maar ook check-ups door dierenarts, tandarts, osteopaat en zadelmaker. De paarden en pony’s lopen 2 lesuren op een dag met 1 vrije dag in de week. En er is een gewichtslimiet van 90kg voor ruiters op manege paarden en pony’s (m.u.v. Freestyle Systeem werkvormen op de grond, daarvoor is geen gewichtslimiet). 

Daarnaast zorgen wij er voor dat de paarden zoveel mogelijk buiten komen in de paddocks en zomers in de weide. Vrolijke en gezonde paarden zorgen voor fijne paarden om mee te lessen.

- Van paardrijden ontwikkel je een onbeschrijfelijke band met je paard, omdat je samen werkt. 

 Foto: afsluiten van een Loswerksessie

 
De meeste ruiters rijden bij ons in Groeps lessen.
Waarom? Omdat het gezellig is, maar ook omdat het voor de meeste mensen niet haalbaar is om iedere week privéles te betalen. Daarnaast leer je van het rijden in een groep het paard beter te controleren, omdat er eerder een onverwachte situatie ontstaat. (Bijvoorbeeld: de pony voor jou gaat stil staan om te mesten.) Op onverwachte situaties moet de ruiter reageren en met hulp van de instructie leert de ruiter hiermee om te gaan.  Bovendien leert de ruiter ook omgaan met de voor en nadelen van het kudde gedrag van het paard. In de groepslessen rijden mensen zonder eigen paard, maar ook met een eigen of lease paard. Groepslessen zijn voornamelijk dressuur gericht, omdat dit de basis is van het paardrijden. Namelijk het paard gehoorzaam maken aan de ruiter en gymnastiseren voor het blessurevrij houden van het paardenlijf. Ter afwisseling wordt er in de lessen gesprongen, carrousel beoefend, buitenritten gemaakt en spelletjes gedaan. Dit zodat de algemene ontwikkeling van de ruiter gestimuleerd word.

Groepslessen zijn op vaste dagen en tijdstippen. 

In de uurslessen zijn er diverse niveaus. Van beginnend tot gevorderd, van kind tot volwassene, recreatief tot wedstrijd gericht en alles er tussen in. 
De lessen zijn ingedeeld op niveau en / of leeftijd.
Al gelang naar het niveau van de les dat toelaat word er gewerkt aan de houding en zit van de ruiter en hoe het paard gehoorzaam te krijgen en het paarden lichaam te gymnastiseren.

Junior traject In deze les rijden de ruitertjes  (max. 8 ) in eerste instantie nog achter elkaar aan, omdat zij nog niet vaardig genoeg zijn om individueel door de rijbaan te rijden. Afwisselend rijdt een van de ruitertjes voorop. In deze lessen word alleen gestapt en gedraafd. Voor het rijden uit gaan zij een half uur poetsen en opzadelen en krijgen Horsemanship lessen. Zodra alle diploma's behaald zijn, schuiven ze door naar een reguliere uursles.  

Voor alle lessen geldt dat er van de ruiters verwacht wordt dat zij zelf hun paard / pony poetsen en opzadelen voor de les. Dit om paard en ruiter het gevoel te geven hoe het is om een eigen paard te hebben en daar behoort ook het verzorgen van je paard / pony voor en na de les bij. 


 Tip: zorg dat je minimaal een half uur voor en na de les, de tijd neemt om je paard te verzorgen , dat geeft veel rust en plezier voor mens en dier.

 

Dressuur lessen zijn de basis op onze manege. De dressuur is ook de basis van de paardensport. Dressuur betekent eigenlijk het gymnastiseren en het gehoorzaam maken van het paard door de ruiter. Daarmee is het de basis van alle andere ruitersporten, maar dressuur in zichzelf kan ook zeer de moeite van het beoefenen waard zijn.
De meeste ruiters rijden wekelijks lessen onder toeziend oog van onze kundige en gediplomeerde instructrices welke zelf ook diverse paarden in de sport uitbrengen tot en met Prix St. George niveau. Om het niveau van te ruiters te toetsen en te prikkelen organiseren wij 1 keer per maand dressuur wedstrijden.
 
Goede Instructie is enorm belangrijk. Daarom zijn al onze instructrices gediplomeerd en hebben ze zelf de nodige ervaring opgedaan in het rijden van verschillende soorten paarden op diverse niveaus in diverse disciplines. Tevens blijven zij zich zelf ontwikkelen door het volgen van cursussen en lessen/workshops en clinics. Op die manier kunnen ze de ruiters goed begeleiden bij hun ontwikkeling in de bijzonder mooie wereld van het paardrijden.

 


FNRS Dressuur wedstrijden zijn officiële wedstrijden voor manege ruiters op manege paarden en ruiters op eigen paarden die nog niet toe zijn aan KNHS wedstrijden. Je begint in de laagste klasse F1A en door promotie punten te halen stroom je door naar een hoger niveau.  Indien je er aan toe bent is het zelfs mogelijk om door te stromen naar KNHS dressuur wedstrijden. Dan kun je toetsen of je niet alleen de beste van je eigen manege bent, je rijdt dan ook tegen ruiters van buitenaf.

 

KNHS Dressuur wedstrijden zijn wedstrijden op een hoger niveau dan de hier voor genoemde  FNRS dressuur wedstrijden. Je kunt ze zien als het vervolg op. De KNHS wedstrijden beginnen bij de B en eindigen voor de amateur op ZZ-L.
Onze instructrices zijn zeer bedreven in het opleiden van leerlingen tot en met Z2 niveau. Zowel op manege paarden en pony’s als op eigen paarden en pony’s. Dit leverde ons al enkele Kring Kampioenen en zelfs een Gelders Kampioen op.

 

 

FNRS Zitcompetitie is een andere manier om je als manege ruiter te meten met ruiters van andere bedrijven. Door mee te doen met de FNRS Zitcompetitie maken de deelnemende ruiters zich niet alleen een goede houding en zit eigen, maar kunnen zij zich tijdens de competitie meten met ruiters die rijden op andere FNRS Ruitersportcentra. Dit doen zij door voorselecties te winnen op Manege Satana. Van daaruit kun je doorstromen naar de Regio-Finale / Kwart-Finale/ Halve Finale en uiteindelijk de finale waar ruiters de titel: “Best Zittende Manege Ruiter” kunnen bemachtigen.
Een titel die Gitte van Gent van Manege Satana in 2014  weer op haar naam mocht schrijven. Zij heeft hiermee ruim 2.000 ruiters verslagen die deelnamen aan de FNRS Zitcompetitie. In 2009 mocht zij deze titel ook al mee naar huis nemen. En in 2010 was deze titel ook al voor een leerlinge van Manege Satana.
In 2016 mocht leerlinge Lois Frederiks zich een jaar lang Best Zittend Manege Ruiter noemen.
 

 

Foto: Winnaar FNRS Zitcompetitie 2016 Lois Frederiks

Carrouselrijden is pas sinds 2010 een echte wedstrijd sport op Manege Satana. Daarvoor reden we wel demonstraties tijdens onze Open Dagen, maar niet in wedstrijd verband. En dat Manege Satana staat voor kwaliteit en gedrevenheid is ook hierin te merken. In de paar jaar die we nu meerijden tijdens de wedstrijden zijn reeds diverse prijzen door de diverse teams behaald

 

Een carrousel groep (ook wel team genoemd) bestaat uit 12 of 16 ruiters die in een geordende colonne met 2en naast elkaar een aantal basis dressuurfiguren uitvoeren. De manoeuvres worden gereden op door de groepen zelf samengestelde en uitgezochte muziek. Het gaat dus niet om een soort show, maar om heel precies uitgevoerde en met stijl gereden figuren. Het effect ontstaat door de uniformiteit van de groep, waarbij geen enkele ruiter of paard opvalt, en het tempo, de onderlinge afstand en afstemming op elkaar het niveau bepalen.

 

-Door paarden en paardrijden kom je op plaatsen waar je anders misschien nooit was geweest. Ook maak je veel nieuwe vrienden die allemaal dezelfde passie delen.